PSK získal na protipovodňovú ochranu samohybné rýpadlo

21.04.2010 Prešov

Prešov 21. apríla (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) môže na riešenie mimoriadnych situácií, ktoré spôsobujú predovšetkým zvýšené hladiny riek počas opakujúcich sa povodní, využívať samohybné ...
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala TASR, že samohybný stroj má hodnotu takmer 370.000 eur, je majetkom štátu a samosprávnemu kraju bude k dispozícii na základe zmluvy o zverení zásob na neurčitú dobu. Dohodu podpísali v utorok (20.4. ) predseda PSK Peter Chudík a predseda Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky (SŠHR SR) Marián Čakajda.
Rýpadlo sa bude operatívne využívať najmä na protipovodňovú prevenciu pri mostných objektoch. Umiestnia ho na Správe a údržbe ciest PSK, oblasť Bardejov, kde registrujú najväčšiu povodňovú záťaž. Cestári ho však budú môcť používať na všetkých vodných tokoch v kraji.
„Slúžiť bude hlavne na odstraňovanie kritických bodov na tokoch riek a potokov v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom. Využijeme ho na prevenciu pred ohrozením mostných objektov pri zvýšenej hladine tokov, “ uviedol po podpise zmluvy Chudík.
Podľa Čakajdu je PSK jediným z krajov, ktorému SŠHR SR takýmto spôsobom pomohla.
\"Na základe problémov, ktoré súvisia s teritoriálnou polohou PSK, správa už v minulosti, v rokoch 2007–2009, bezodplatne previedla techniku na Správu a údržbu ciest PSK. Išlo o dve frézy na zimnú údržbu ciest a buldozér pre prípad povodní, “ dodal Čakajda.
Prešovský kraj v posledných rokoch pravidelne zápasí s povodňami, ktoré spôsobujú letné búrky a prívalové dažde, kritické situácie vznikajú aj pri topení snehu v jarnom období. Počas nich dochádza k podmývaniu ciest a ohrozeniu mostných objektov. Fitzeková uviedla, že od roku 2004, kedy samosprávny kraj prevzal do svojej správy cesty I. a III. triedy, povodne spôsobili škody za takmer 17 miliónov eur.
 

Vyberte región